lauantai 30. joulukuuta 2023

TOP-10 animaatio elokuvan/sarjan pahista

 Monella animaatiolla on oma päähahmonsa, jonka ympärillä koko animaatio kulkee ja joka poseeraa mainoksissa ja saa muiden animaatiofirmojen hahmot näyttämään tylsiltä.. Mutta päähahmoilla on myös oma vastapainonsa, nimittäin vastustajat eli pahikset. Niiden roolinsa animaatiossa on aiheuttaa pahuutta ja sen myötä joko tuhota päähahmo tai jopa valloittaa maailma. Ja jos rehellisiä ollaan, niin joskus pahikset on jopa mielenkiintoisempia kuin päähahmot, koska heillä on joko hyvä taustatarina tai sitten hyvin tehty persoona.
Ajattelin listata 10 parasta animoitua pahishahmoa ja kertoa pikkuisen heidän taustoista ja syyn miksi pidän niistä. Tähän listaan en ota mukaan My Little Ponyn ja Disneyn pahiksia, koska niistä minulla on omat listat, joita suosittelen edes katsomaan.

HUOM! Seurrava listaus tulee sisältämään hahmoista pieniä spoilereita ja saattaa vähän jakaa mielipiteitä.

10. Rupert (Joutsenprinsessa)
Joutsenprinsessa elokuvalla on vähän ristiriitainen fanikunta, mutta itse olen niitä jotka rakasti sitä elokuvaa lapsena. Ja sen pahis Rupert oli sekä huvittava, että uhkaava konna.
Hän on ammatiltaan velho, jolla on hallussaan pahat taikavoimat ja hänen tavoitteensa on kaapata Odetten isän valtakunta ja pakottaa Odette kanssaan naimisiin, jotta velho voisi hallita valtakuntaa laillisesti. Kaikki ei toki suju, kuten tämä suunnitteli ja kaiken suunnittelun jälkeen syntyy eeppinen taistelu Rupertin ja Prinssi Derekin välillä.
Rupertissa on myös huvittava puolensa, jossa hän kertoo laulun muodossa aikovansa vaan trollata alamaisiaan, mikä on aika hassu ja erikoinen tyyli pahikselle. Siinä tosin on ainoat asiat mitä pystyn kertomaan Rupertista, mutta hän on silti parempi kuin esimerkiksi Clavius tai Zelda jatko-osista.

9. Hyvä Haltijatar (Shrek 2)

Shrekissä on monia muistettavia hahmoja, joista eritoten mieleenpainuvin on Hyvä Haltijatar. Mutta älkää antako nimen ja ulkonäön pettää. Tämä Haltijatar on nimittäin aivan eri maata kuin muut tarinoiden haltijattaret. Hän on tosi kiero ja käyttää epärehellisiä konsteja saadakseen tavoitteensa toteutumaan ja saattaa jopa tuhota jos on tarvetta.
Haltijatar on siis Prinssi Uljaan äiti (mikä on vähän hassua, koska tietääkseni Haltijatar ei ole kuningatar tai vastaava) ja Fionan "haltijakummi". Hänestä on väärin, että Fiona on mennyt naimisiin jätin kanssa, eikä Prinssi Uljaan kanssa. Niinpä hän aikoo tuhota Shrekin ja Fionan avioliiton ja huijata Fionan Uljaan kanssa yhteen. Haltijattaren suunnitelmat menevät toki pieleen ja kaikki on sen jälkeen taas hyvin.
Vaikka Haltijattaresta kerrotaan liian vähän, niin hänen persoonansa on hyvin toteutettu ja siksi hän on ehkä paras pahis Shrek leffoissa. Lisäksi hänen laulunsa "I need a hero" on mun suosikki Dreamworks lauluja ja sitä versiota tulee silloin tällöin kuunneltua.

8. Bowser (Super Mario Bros. elokuva)
Mä rakastan Mario pelejä. Niissä on värikästä vilinää ja hyvin toteutettu pelattavuus. Ja siksi, kun Super Mario Bros. elokuva tuli teatteriin, kävin heti katsomassa sen ja yllätyin positiivisesti siitä miten hyvä se oli.
Bowser on siis elokuvan pääpahis ja kaiken pahan alku ja juuri. Peleissä Bowserilla on melko itseään toistava suunnitelma ja tässäkin hänen tavoitteensa on kaapata Prinsessa Peach ja vallata koko Sienivaltakunta. Mutta tässä tarinassa Bowser aikoo jopa naida Peachin ja tehdä hänestä kuningattarensa. Koko elokuvan ajan korotetaan Bowserin mahtavuuden lisäksi hänen ihastuksensa prinsessaa kohtaan. Se on hänessä sekä huvittava, että jopa söpö puolensa. Ja mahtavuudella ei todellakaan liioitella, koska Bowser on oikeasti hurja pahis ja kaikki pelkäävät häntä. Tietty hänenkin suunnitelmansa menee mönkään, eikä Bowserista ei kerrota elokuvassa mitään, miksi hän ylipäätään on Koopien kuningas, mistä hän tuli ja mikä hänen taustatarina on. Mutta saa nähdä mitä mahdollisesti tulevassa jatko-osassa tulee tapahtumaan.

7. Vandemon (Digimon Adventure)Digimon sarja on täynä kaikenlaisia pahis-Digimoneja, joista mieleenpainuvimmat ovat mm. Etemon ja Vandemon. Vandemon pääsi listalle, koska siinä on jotain mitä Etemonissa ei ole. Etemon on hassu mutta rääväsuinen, kun taas Vandemon on eeppinen ja uhkaavampi pahis. Ja Draculat on muutenkin siisti hahmoidea ja Vandemon on ulkonältään täydellinen sellainen.
Vandemon ei sääli ketään ja hän saattaa rangaista kätyreitään jos ne edes vilkaisevatkin häntä väärin. Hän jopa osaa tehdä ihmisistä alaisiaan muuttamalla heidät vampyyreiksi, siis kuinka hurjaa se onkaan. En tosin osaa kovin paljoo kertoa Vandemonista, koska en ole moneen vuoteen katsonut Digimonia kunnolla, mutta Vandemon on silti muistettavin pahis koko sarjassa.

6. Silppuri (TMNT 2003)Silppuri on sekä ulkonäöltään, että persoonaltaan uhkaava ja eeppinen konna, jossa on oikeasti hyvin tehty taustatarina, mistä tosin kerron tärkeimmät, ettei tästä listauksesta tule liian pitkä. 2003 sarjassa Silppuri on oikeasti Utromi nimeltään Ch'rell, joka loi itselleen uuden henkilöllisuuden Oroku Sakina ja perusti Jalkaklaanin.
Silppurin suunnitelmat on melko kliseiset, mutta sitäkin toimivammat ja sarjaa katsellessa saa aina jännittää, miten Turtlesien käy ja voittavatko he Silppurin. Silppurikaan ei sääli juuri ketään ja hänen kätyrinsä ei uskalla uhmata häntä. Ja jos niin käy niin hukka perii. Yksi ainoa kenestä Silppuri välittää on hänen kasvattitytär Karai.
Silppurin yksi huonopuoli on se, että hän tuntuu olevan tuhoutumaton ja hän aina palaa takaisin tappionsa jälkeen. No, ainakin hänellä on paljon ruutu aikaa.

5. Akakabuto (Hopeanuoli)

Karhut ovat yksi suosikki eläimiäni ja pahiksena Akakabuto on tosi uhkaava ja joidenkin mielestä jopa pelottava. Joillekin tämä jättiläiskarhu on aiheuttanut jopa painajaisia.
Akakabuto on Oun aluetta terrorisoiva karhu, joka aiheutti pelkoa ihmisten keskuudessa. Gohe niminen metsästäjä oli vuosia sitten ampunut karhua silmään, minkä vuoksi sen keskushermosto vahingoittui, eikä se enää nukkunut talviunta. ja tarinan edetessä Akakabuto kasvoi jättimäisiin mittoihin ja mikään ei tuntunut pysäyttävän sitä.
Akakabutokin tuntui loppupuolella olevan melkein kuolematon, mutta ainakaan se ei ole niin liioiteltua, kuin Weed sarjasta Hougen, mikä on syy miksi pidän Akabutosta enemmän. Ja se miten Akakabuto kuolee, on verinen ja jätetty jopa pois suomidubista, mikä on aika sääli. Mutta onneksi on nykyään mahdollisuus katsoa leikkaamaton japanilanen versio.

4. Lordi Shen (Kung Fu Panda 2)Vaikka Tai Lung oli hahmona hyvä ja Kai oli pahiksena hyvä, niin Lordi Shen on molemmissa parempi. 
Shen oli nuori prinssi, joka näki ilotulitteiden pimeän puolen ja ennustuksen mukaan hänet nujertaisi mustavalkoinen soturi, eli panda, mikä sai Shenin tekemään niin hirveän teon, että hänet karkoitettiin kotoa. Vuosia myöhemmin Shen kehitti aseen, joka tietäisi Kung Fun loppua ja näin saisi Kiinan valloitettua.
Lordi Shen on suosikkejani siksi, koska hänellä on tärkeä osa Pon taustatarinaa ja hän saa myös enemmän ruutuaikaa kuin Tai Lung ekasta elokuvasta. Harmi vaan, että Shenin kohtalo spoilataan jo heti elokuvan alussa. Mutta Shen ei anna sen silti pilata suunnitelmiaan ja hänellä oli niin suuri ego, että se juuri tuhosi hänet.

3. Korppi (Alfred J Kwak)

Korppi on kyllä sellainen pahis, että häntä sekä vihaa, että rakastaa. Itseasiassa Korppi on noussut kulttimaiseeseen suomalaisten fanien keskuudessa meemien ja STP-videoiden kautta, joista on pakko mainita sellaiset jossa Korppia verrataan Adolf Hitleriin.
Korppi on myös niitä pahishahmoja jotka aiheuttivat minussa empatiaa hahmoa kohtaan. Aluksi Korppi oli alhainen ja jopa ärsyttävä kiusaaja joka kiusasi muita erilaisuuden takia, vaikka itse on varislinnun ja mustarastaan sekoitus, josta hänelle on jäänyt keltainen nokka. Mutta syy Korpin ilkeyteen on lähteiden mukaan katkera lapsuus ja, että Korppi häpeää olevansa puoliksi mustarastas ja värjää nokkansa kengänkiillokkeella. Kliseistä, mutta melko uskottavaa.
Aikuisena Korppi sitten on jo kaksi kertaa aikeessa ryhtyä Vesimaan hallitsijaksi, myi aseita ja toimi myös juoksupoikana pormestari K.Rokodiilille. Ja hänen viimeinen konnankoukku viimeisessä jaksossa on melko eeppinen, mutta sen olisi voinut ehkä tehdä paremminkin.

2. Metal Sonic (Sonic The Hedgehog)
Joskus on olemassa tapauksia, jossa "oikean" pääpahiksen luoma pahis on siistimpi ja uhkaavampi kuin itse tekijänsä. Metal Sonic on siitä täydellinen esimerkki. En oikeastaan ole pelannut pelejä, missä Metal Sonic on mukana, mutta olen kattonut animaatioelokuvan jossa tämä robotti versio Sonicista syntyi.
Metal Sonic on robotti, jonka loi Tohtori Eggman. Eggman sai kopioitua Metaliin Sonicin tiedot ja kyvyt, minkä vuoksi Metalista tuli nopea ja voimakas taistelukone. Metal Sonicin avulla Eggman suunnitteli eliminoivansa oikean Sonicin ja tuhoavansa Vapauden planeetan. Tails tajuaa ensimmäisen häviön jälkeen, että Sonicilla ja Metalilla on sama luonne ja Tails aikoo käyttää sitä Metalia vastaan. Metal saadaan kukistettua, mutta se tekeekin viimeisen uhrauksen ja lopulta sulaa laavaan Sonicin pelastusyrityksestä huolimatta, koska maailmassa on vain yksi ja ainoa Sonic.
Metal Sonic on kyllä vain kone ja sillä oli tehtävä, mutta taustansa ja päähahmolta saamansa persoonaalituuden takia se pääsi näin ylös listalla. Mutta ykkössijan pahis pääsi toisenlaisesta syystä listan kärkeen.

1. Zaheer (Avatar: The Legend of Korra)Kun katselin ekaa kertaa Avatar Korraa SkyShowtimesta, mä pidin Zaheeria uhkaavimpana pahiksena koko sarjassa. Jopa Tulenvaltijas Ozai jää kakkoseksi.
Zaheer on Punaisen Lotuksen johtaja ja hänen tarkoituksensa oli tehdä maailmasta omanlaisensa, jossa kaos olisi luonnollinen järjestys. Saatuaan kyvyn hallita tuulta, hän käytti sitä pahaan. Hän myös yritti katkaista Avatar kiertokulun tappamalla Korran Avatar-tilassa, mikä jätti Korralle myöhemmin pahat traumat. Suoraan sanoen itsekin olin aika peloissani Korran puolesta, vaikka oli selvää miten kävisi lopulta.
Eikä siinä kaikki, Zaheer jopa auttoi seuraavalla kaudella Korraa pääsemään yli tarumoistaan, en tosin muista tekikö hän sen täysin vastahakoisesti. Jos joku muistaa niin kertokaa, tai sit mun pitää katsoa Korra sarja uudestaan.
Näistä syistä Zaheer on omasta mielestäni siistein ja hurjin animoitu pahis ikinä, sekä lemppari Avatar pahis.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti