sunnuntai 8. elokuuta 2021

Sonic the Hedgehog 1996 Elokuva Arvostelu

HUOM! Arvostelun alussa juoni on kerrottuna lyhyesti kurvisoituna. Eli jos et halua spoilereita, mene suoraan "normaaliin" tekstiin.


Sonic ja hänen kettuystävänsä Tails ovat juuri nauttimassa aurinkoisesta päivästä kotirannallaan, kunnes he saavat kuulla Pöllö-vanhukselta, että Presidentti on kutsunut Sonicin luokseen tärkeän asian takia. Kun Sonic ja Tails saapuvat pressan talolle, he kohtaavat vanhan vihollisensa Tohtori Eggman Robotnikin, joka on ottanut Presidentin ja tämän tyttären Saran panttivangiksi.
Eggman antaa Sonicille tehtäväkseen mennä sammuttamaan generaattori, jonka hän oli rakentanut kotimaassaan Eggmanlandiassa, Pimeyden maassa, ja jonka paha mekaaninen Black Eggman oli sabotoinut ylikuormittumaan ja koko gemeraattori on vaarassa tuhota koko maailman seuraavana aamuna. Aluksi Sonic ei luota Eggmaniin, mutta suostuu lopulta. Eggman antaa Tailsille jopa navigaattorin joka näyttäisi heille oikean suunnan Eggmanlandiaan. 
Sonic ja Tails saapuvat lopulta pitkän ja raskaan matkan jälkeen New York Citya muistuttaviin raunioihin, mutta joutuvat samalla taisteluun Black Eggmanin kanssa. Knuckles sattuu onneksi olemaan lähistöllä ja pelastaa heidät pulasta samalla osallistuen taisteluun, jolloin Black Eggman saadaan kukistettua.
Sonic, Tails ja Knuckles etenevät Eggmanlandian keskustassa sijaitsevalle generaattorille jonka se saavat lopulta sammutettua. Sonic kuitenkin joutuu vihreän kuution ympäröimäksi, minkä jälkeen koko generaattori romahtaa. Samalla Black Eggmanin romu nousee lattian läpi sinisen hehkun saattelemana, jonka jälkeen paljastuu, että Eggman oli vanginnut Saran ja huijannut kumppanukset ansaan. Eggman näyttää heille Hyper Metal Sonicin, itse rakentamansa robottikopion Sonicista ja pakottaa Sonicia taistelemaan tätä vastaan. Metal Sonic voittaakin vieden Sonicin pois Eggmanlandiasta. Tails ja Knuckles palaavat Taivasmaahan jolloin se saavat tietää Eggmanin todellisen suunnitelman. Metal Sonic aikoo puhkaista mantereita yhdistäneet jäät ja vapauttaisi niiden alla sijaitsevan magman, jotta jää sulaisi ja mantereet sinkoaisivat ulkoavaruuteen.
Sonic herää metsässä ja tajuaa Metal Sonicin tietävän mitä Sonic tietää, tekee tai on tehnyt. Saavuttuaan Presidentin talolle Sonic saa kuulla Metalin suunnitelmasta ja suuntaa jäätiköille ja taistelee Metalia vastaan uudestaan. Taistelun aikana Robotnik ja Sara saapuvat paikalle ja Sara putoaa Robotnikin kyydistä. Onneksi paikalle saapuneet Tails ja Knuckle pelastavat tilanteen. Metal Sonic ottaa Sonicin tiukkaan kuristusotteeseen, mutta kun Tails saa pysäytettyä Metalin Eggmanin antaman navigaattorin avulla, Sonic onnistuu iskemään Metal Sonicia Spin Dashilla.
Juuri sinä hetkenä Presidentti ja Pöllö-vanhus ovat saapuneet aluksella paikalle ja alus törmää jääseinämään. Tails ja Knuckles yrittävät pelastaa heidät rikkomalla aluksen lasin, kunnes Metal Sonic osuu alukseen. Pahoin vaurioitunut Metal pelastaa Presidentin ja Pöllö-vanhuksen. Sonic tajuaa, että Metalilla on tunteet koska se oli ohjelmoitu Sonicin personaalisuudella ja ajatuksilla. Sonic yrittää pelastaa Metalin kraterista joka alkaa täyttyä laavalla. Knuckles estää Sonicia menemästä lähemmäksi ja Metal puolestaan ei huoli Sonicin apua, vaan työntää tämän käden pois "sanoen" "Maailmassa on vain yksi ja ainoa Sonic". Tämän jälkeen Metal Sonic uppoaa laavaan sulaen pois. Sonic on tästä suruissaan, mutta Sara ja Tails yrittävät piristää häntä.
Eggman tajuaa, että hänellä on vieläkin Sonicin datat tallella levyllä ja hän sanoo aikovansa rakentaa vahvemman Metalin, jolla ei ole Sonicin luonnetta. Samassa yksi Eggmanin ohjuksista palaa takaisin ja tuhoaa levyn, jolloin kaikki on taas kuten ennenkin. Sitten Knuckles lyö Sonicia päähän takaisinmaksuksi siitä, että Sonic astui hänen päälleen aikaisemmin, mitä Sonic ei tosin muista. Lopuksi kaikki seuraavat Sonicia, kunnes tämä syöksähtää kohti ruutua ja elokuva päättyy siihen.

Sonic the Hedgehog on yksi rakastetuimpia pelihahmoja ympäri maailmaa ja on täydellinen kilpailija Super Mariolle. Oikeastaan alunperin SEGA ja Nintendo olivat joskus kilpailijoita ja Sonic oli melkein parempi kuin Mario joidenkin mielestä. Sonicista on pelien lisäksi myös tehty tämä kyseinen elokuva, tv-sarjoja sekä vuonna 2020 ilmestynyt Sonic the Hedgehog live-action leffa, joka on ehdottomasti katsomisen arvoinen (saatan tehdä siinäkin arvostelun ehkä joskus).
Sonic the Hedgehog elokuva julkaistiin Japanissa vuonna 1996 kahdessa osassa puolentunnin mittaisina jaksoina. Ja Amerikassa ja Euroopassa osat yhdistettiin ja julkaistiin tunnin mittaisena elokuvana. Sonic the Hedgehog leffaa ei tosiaan koskaan julkaistu Suomessa, mutta Youtubesta löytyy onneksi fanidubattu versio, jonka jälkiäänitti vuonna 2011 harrastajaryhmä nimellä Dubbinaattorit (RIP) ja voin sanoa, että se Dubbinaattoriversio on aika hyvin toteutettu, mutta suosittelen toki katsomaan enkun kielisen version ennen kuin siirrytte Dubbinaattori versioon.


Sonic the Hedgehogin päähahmoihin kuuluvat pelisarjan pääkolmikko, johon kuuluvat itse Sonic, Tails ja Knuckles. Sonic on sininen huippunopea siili ja SEGAN maskotti. Tails on kahdella hännällään lentävä kettu ja taitava mekaanikko, joka ohjailee Tornado lentokonetta ja ohjelmoi Eggmanin antaman navigaattorin uudestaan. Ja Knuckles on voimakas nokkasiili, joka osa leijua ja jonka lempi harrastus on aarteenmetsästys.
Hahmot eroavat toisistaan omalla tavallaan muun kuin ulkonäkönsä tähden ja kukin hoitaa roolinsa elokuvassa todella hyvin. On kyllä pakko kertoa, että Knuckles on jo penskasta asti ollut mun suosikki hahmo ja tässäkin hän loistaa omasta mielestäni todella tehokkaasti.
Elokuvan pahiksena toimivat tietenkin Tohtori Eggman ja tämän rakentama Metal Sonic.

Itse Eggman ei ole kovin poikkeava luonteeltaan. Hän on perus ilkeä tiedemies, joka havittelee maailmanvalloitusta ja valtaa. Eggmanissä tosin löytyy myös huumoristinen puolensa ja hän on paikoitellen tosi kömpelö. Hän yrittää jopa naittaa itsensä presidentin tyttären Saran kanssa, tämän vastusteluista huolimatta.
Metal Sonicin sanon itse olevan siistimpiä animaatioleffa pahiksia mitä koskaan on tehty. Vaikka hän on Sonicin robottiklooni, niin hänessä löytyy myös omaa tahtoa ja samalla luonnetta. Lopussa jopa selviää, että myös Metalilla on pehmeä puolensa, mikä johtuu Sonicin luonteesta, joka oli myös siirretty Metaliin.
Muut maininnan arvoiset hahmot ovat itse Presidentti ja hänen tyttärensä Sara. Kumpikaan ei tosin tee leffassa paljon mitään ja ainoastaan Saralla näytti olevan luonnetta ja persoonaa. Tosin harmi, että häneen ei tutustuta oikein kunnolla ja hänestä saa helposti väärän kuvan hahmona.

Animaatiosta on pakko mainita, että se on vallan mainio. Vaikkahahmot ovat hyvin cartoonmaisia, niin tausta ja rakennukset on melkein kuin toisesta elokuvasta. Tehosteetkin ovat aikakauteensa nähden hyvin tehtyjä ja luovat sellaisen vanhanaikaisen tunnelman, varsinkin pokemonmaiset räjähdykset ja hahmojen ilmeet.

Musiikitkinovat maininnan arvoisia, ei kovin mukiinmeneviä, mutta ihan kivaa kuunneltavaa. Erikoiseksi tekee se, että elokuvassa ei ole ollenkaan lauluja, juurikin enkku dubbauksessa.

Kuten monet japanilaiset animaatiot, myös tämä leffa joutui sensuurin kohteeksi. Mm. kohtaus missä Sonic näyttää keskisormea saadakseen Black Eggmanin huomion ja Tails läpsyttelee tuolle takamustaan. Keskisormi muutettiin lopulta etusormeksi. Lisäksi jotkut japanin kieliset sanat on jouduttu siistimään enkku dubissa, koska osa niistä oli kiroilua. 
Elokuvassa on myös muutama pervovitsi, kuten se missä Metal iskeytyy Eggmanin aluksen läpi ja Sara sanoo häntä pervoksi, koska tämä tuntuu katsovan hänen hameen alle. Sitä ennen Sonic iskeytyy nivuset edellä päin alusta ja tuntee häpeää tai kipua. Ja yhdessä kohtauksessa Tails koskee vahingossa Saran rintoihin ja Knuckles sanoo, ettei olisi uskonut Tailsiltä moista.

Kokonaisuudessaan Sonic the Hedgehog elokuva on ihan katsomisen arvoinen ja tylsänä päivänä hyvää ajantappoa. Suosittelen teitä edes vilkaisemaan sitä, sillä takaan, että elokuvan aikana katsojalle ei tule tylsää. Elokuva on mukavan nopeatempoinen eikä jumitu juuri missäkään kohtaa. Arvosanaksi voisin tosin antaa elokuvalle 7/10, koska se on ehkä hieman liian nopeatempoinen ollakseen yli 50 minuutin pituinen ja olisin halunnut tälle leffalle jatko-osaa. No, kaikkea ei voi saada ja onneksi on mahdollisuuksia suunnitella jatkoa itsekin.

Mutta mutta, eipä kai muuta, kuin että näkemisiin ja kiitos lukemisesta. Ja anteeksi vielä, etten ole tehnyt blogeja vähään aikaan, on ollut hirveästi tekemistä. Mutta koetan jossain vaiheessa olla aktiivinen ja julkaista hiukan useammin postauksia, kunhan saan ideoita ja innostusta.

2 kommenttia:

 1. Moikka! Eksyin tänne blogiisi jo alkuvuodesta jonkin Alfred J. Kwak (paras piirrossarja ikinä<3) -postauksen perässä, ja nyt löytyi toinen yhteinen kiinnostuksenkohde: Sonic the Hedgehog! Ite oon katellut jokusen jakson Sonic X:ää ja Boomia mutten yhtään elokuvia, joten täytyy ehdottomasti ottaa tää leffa jossain vaiheessa katseluun. Sonic-aiheisia sarjakuvia oon myös lueskellut aikas paljon, hehe.

  PS. Knuckles on munkin suosikki! ,-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa. Tosi hauskaa että meillä on yhteisiä lempiaiheita. ja että pidät postauksistani.
   Kato ehdottomasti tämä kun kerkeet ja suosittelen myös live-actionia, joka on yllättävän hyvä.
   Siistiä että säkin pidät Knuckelsista.

   Poista