tiistai 14. syyskuuta 2021

Animaatio-ohjelma katsaus osa 1 Hanna Ankka

 "Ootsä ankka onneton, taikka nalle säikky niin? Jos oot sä suulas lepakko, luotta Hannan ohjeisiin! (Hanna puhuu: "Auttava puhelin, Hanna puhelimessa") Muu mää kvaak kvaak kvaak kvaak! Sun pulmas Hanna hoitaa! Muu mää kvaak kvaak kvaak kvaak! Nyt kaikki soittelemaan! Jos siivet ilmaan kanna ei, kuka auttaa sillo vois? Tai miks on suuri kirahvi? Ehkä Hanna neuvon sois. (Hanna puhuu: "Hanna Ankka?") Muu mää kvaak kvaak kvaak kvaak! Sun pulmas Hanna hoitaa! Muu mää kvaak kvaak kvaak kvaak! Nyt kaikki soittelemaan!"Hanna Ankka (englanniksi Hana's Helpline) on eräänlainen brittiläinen nukkeanimaatiosarja, joka käsittääkseni on Calos nimisen animaatiostudion tekemä lastenohjelma. Mulla ei ole tällä hetkellä hajua mihin Hanna Ankka sarja perustuu tai onko tällä sarjalla mitään alkuperää.
Muistan, että tämän sarjan ekaa osaa on näytetty joskus Pikku Kakkosella silloin kun olin ala-asteella, ehkä joskus vuonna 2004-2008 aikaan. Ja nyt Yle Areenaan on tullut kerran viikossa jaksoja sarjan toisesta osasta, ainakin tällä hetkellä kun kirjoitin tämän blogin.

Kuitenkin Hanna on tällainen ankkaemo joka pitää jonkinlaista auttavapuhelinlinjaa ja neuvoo pulassa olevia eläinlapsia ties minkälaisissa pulmissa apunaan assistenttinsa kiltti mutta kömpelö pöllö ja ahkera mutta huolimaton lepakko, sekä tietysti Hannan oma poika Fransu, jonka isästä ei ole kyllä tietoakaan, mutta siitä vähän lisää kohta. Eläinlapsia taas löytyy niin monta sorttia etten viitsi luokitella heitä erikseen.

Nämä eläinlasten ongelmat ovat aika inhimillisiä sosiaalisia tai tunne-elämän pulmia mm. erilaisuudet, oudot tavat, pelot, pulmat kavereiden kanssa tai koulussa, perheelliset pulmat, suuret muutokset, menetykset tai muuten vaan huolet. Kaikki tämä voi taata sen, että melkein kuka tahansa lapsi osaa samaistua tässä sarjassa oleviin jaksoihin. Mutta oli pulma mikä tahansa, niin Hannalla on siihen aina ratkaisu. Hanna osaa auttaa lapsia joko ratkaisemaan ongelmat tai elämään niiden kanssa ja pulmat kohdataan usein lämmöllä ja empatialla.
Ja Hannasta kun tuli puheeksi, niin mun on pakko sanoa, että hän on yksi ihailtavimpia äitihahmoja animaatiohistoriassa nyt kun aikuisiällä oppii ymmärtämään hahmoja paremmin (pitäisi ehkä joskus tehdä uudempi versio animoiduista äideistä). Hanna on hahmona tosi ihana ja aina valmis auttamaan pulassa olevia lapsosia, eikä edes oma lapsi jää ilman Hannan äidillistä huomiota. Olisi kyllä hauska tietää mitä Hannan sulhaselle on tapahtunut, varsinkin, kun missään jaksossa mitä minä olen nähnyt ei Hannan sulhasesta ja Fransun isästä ei mainita mitään. Voi olla että Hanna on joko eronnut miehestään tai sitten mies olisi kuollut tai jotain. Oli miten oli, ainakin isän puute ei tunnu haittaavan Hannan ja Fransun elämää ja he tuntuvat pärjäävän hyvin kahteen pekkaan.

Hanna Ankka on yllättävän aliarvostettu sarja mitä minä olen käsittänyt. Siitä ei löydy juuri mitään materiaalia Youtubessa tai Dailymotionissa ja ihmiset eivät tunnu puhuvan siitä ollenkaan. 
Tosin sarja saattaa olla joko liian inhimillinen, lapsenomainen tai jopa tylsä. Mutta jos sitä ei ajattele minään Pokemonin kaltaisena action-ohjelmana vaan opettavaisena lastenviihdykkeenä niin tämä voisi olla joillekin ihan hauskaa viihdettä, varsinkin päiväkotilaisille.

Näin lopuksi onkin hyvä kertoa, että olen aloittanut uuden blogisarjan, missä minä puhun animaatio-ohjelmista joita olen joko lapsena katsonut, viime-aikoina katellut tai muuten vaan joskus tsekannut. Jaan niissä postauksissa oman mielipiteeni, kerron vähän taustatietoa ja analysoin sarjan teemaa ja moraalia. En tule antamaan sarjoille minkäänlaista arvosanaa vaan kerron lyhyesti mitä mieltä olen siitä. Ja juu sain inspiraation näihin Gilotovlogi nimiseltä Youtubettajalta, joka on tehnyt joskus Animaatiosarjakatsuas videoita. Hänen videoita kannattaa tosiaan katsoa, koska niistä riittää iloa ja nostalgian tuntua.
Toivottavasti tämä uusi ideani miellyttää teitä ja kiitos, että jaksoitte lukea postaukseni loppuun.

Eipä siinä muuta kuin, että meikä on Alex Berg ja nähdään taas joskus uuden postauksen parissa. Näkemisiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti