maanantai 30. maaliskuuta 2020

Top 10 Disney taistelua

Lueskelin kerran Rinki tinki tinki nimiseltä blogisivulta 10 hurjinta Disney taistelua ja olin pitkään harkinnut tekeväni omaa listaa parhaista Disney taisteluista, jotka ovat sekä eeppisiä, että omalla tavalla suosikkejani.
Moni meistä muistaa lapsuuden Disney-leffat musiikeista ja hauskuudesta, mutta samalla myös tunteista herättävistä kohteista, kuten juurikin taistelukohtaukset. Jotkut taistelut ovat joko eeppisiä, jännittäviä tai jopa pelottaviakin.
Listasin tähän kymmenen omaa suosikkiani ja olen nyt todella fiiliksissä siitä, että pääsen jakamaan teille mielipiteeni ja kertomaan tarkemmin suosikeistani.
Pitemmittä puheitta, aloitetaampas listaus.

HUOM! Spoilerivaroitus!

10. O'Malley vs Edgar (Aristokatit)
Ilkeä hovimestari Edgar on vanginnut Herttuattaren pentuineen ja on aikeessa toimittaa heidät arkussa kausa Timbuktuun (viimeisimpään paikkaan mihin Aku Ankka menisi velkojaan pakoon). Mutta juuri silloin Thomas O'Malley hyökkää paikalle ja pian koko kujakatti jengi rientää apuun. Edgar tuntuu olevan jatkuvasti alakynnessä kissojen käydessä hänen päälleen ja lopulta Edgar päätyy itse arkkuun ja siten Timbuktuun.
Tämä taistelu pääsi listalleni siksi, koska tämä oli lapsena sekä huvittava, että eeppinen kohtaus ja edelleenkin kattelen tätä kohtausta innoissani. Huvittavaa tässä on juurikin se, että Edgar on jatkuvasti alakynnessä vaikka vastassa onkin vaan lauma kissoja ja kuitenkin kyseessä on viattoman kissaperheen joutuminen kauas Timbuktuun minkä ei pitäisi olla naurunasia. Sääli vaan, että tämä on taisteluksi aika laimea, mutta sen voi antaa anteeksi siksi, koska Aristokatit ei muutenkaan ole kokonaisuudessaan kovin hurja elokuva.

9. Bambi vs Ronno (Bambi)
Bambi on juuri rakastunut Felinne nimiseen tyttöpeuraan ja heillä on juuri meneillään romanttinen hetki. Mutta juuri silloin paikalle saapuu ilkeän näköinen urospeura, Ronno (nimi kerrotaan vasta Bambi 2:ssa), joka myös havittelee Felinnea itselleen. Kun Ronno alkaa ahdistella Felinnea, Bambi päättää haastaa tämän taisteluun. Aluksi Bambi on pahasti alakynnessä ja Ronno on jopa vähällä voittaa, mutta rakkaus Felinnea kohtaan antaa Bambille lisää voimia ja lopulta rakkaus voittaa ja Ronno on kukistettu.
Taistelu on kyllä aika lyhyt ja ennalta-arvattava, mutta samalla se on tosi uhkaava ja samalla eeppinen. Kyseessä on sentään kahden uroksen taistelu naaraasta, mikä on aika luonnollista peurojen keskuudessa. Lisäksi uhkaava musiikki ja tumma väritys tekee tilanteesta tosi jännittävän ja katsoja saa tosissaan toivoa Bambin puolesta samalla, kun Felinna kauhistelee tilannetta vierestä. Tää pääsi suosikkeihini siksi, koska Ronno tuli mulle entistä tutummaksi kakkos-leffassa, jossa hän ja Bambi olivat olleet kilpailijoita jo vasa-ajasta asti ja se lisää eeppisyyttä tähän kohtaukseen.

8. Eric vs Ursula (Pieni Merenneito)
Ursula on tehnyt kauhean diilin Kuningas Tritonin kanssa, jotta tämä voisi pelastaa tyttärensä Arielin. Täten Ursulasta tulee kaikkien merien uusi hallitsija. Mutta kun Ariel ja Eric yrittävät pilata hänen suunnitelmansa, Ursula suuttuu entisestään ja muuttuu hirvittävän suureksi hirviöksi. Ursula nostattaa suuren myrskyn ja uponneet laivat nousevat hänen mahtinsa tähden pintaan. Eric päättää hyötyä tilaisuudesta, nousee yhteen laivoista ja lopulta lävistää mertennoidan laivan terävällä mastonpätkällä ja se oli Ursulan loppu.
Tämä taistelu oli yksi niistä Disney hetkistä, jotka hiukan pelottivat minua pienenä, mutteivät onneksi aiheuttaneet traumoja. Jättiläis-Ursula oli tosi uhkaava vastus ja kenelläkään ei tuntunut olevat mitään mahdollisuutta häntä vastaan. Onneksi tällä kertaa ihmisen nokkeluus päihitti ilkeän mahdin.

7. Kulkuri vs Rotta (Kaunotar ja Kulkuri)
Ilkeän näköinen kissankokoinen rotta on livistänyt lastenhuoneeseen ja tiedä mitä kauheuksia se aikoo tehdä pienelle viattomalle vauvalle. Onneksi Kaunotar huomaa tilanteen ja juuri paikalle saapunut Kulkuri rientää lastenhuoneeseen ja niin alkaa hurja ja eläimellinen taistelu. Rotta onnistuu haavoittamaan Kulkuria, mutta lopulta koira vie voiton.
Tämä taistelu on yksi mieleenpainuvimpia ja syystäkin. Lapsena en edes tajunnut tämän kohtauksen hurjuutta, mutta nyt vasta näin vanhemmalla iällä tajuan. Tässä Rotasta on tehty tosi pelottavan näköinen ja sen aikeetkin ovat aika kamalat. Tunnelmaa lisää myös taustalla jyrisevä ukkonen salamoineen sekä uhkaava musiikki. Vähän harmi, että lähes kaikissa lastenohjelmissa rotat kuvaillaan pahoiksia, mutta onneksi Rottatuile antaa meille uuden kuvan rotista.

6. Phillip vs Pahatar (Prinsessa Ruusunen)
Kolme hyvää haltijatarta ovat pelastaneet Prinssi Phillipin Pahataren tyrmästä ja aikovat johdattaa hänet nukkuvan Ruususen luo. Tästä Pahatar raivostuu niin, että antaa orjantappurapensaan kasvaa linnan ympäri ja lopulta muuttuu itseksi hirveäksi lohikäärmeeksi. Phillip saa tosissaan taistella henkensä edestä, mutta raivokkaan taistelun päätteeksi, haltiattarien avulla, prinssin onnistuu päihittää Pahataren lopullisesti.
Vaikkakin se on melko kliseistä, että prinssi tappelee lohikäärmeen kanssa, niin on tää silti yksi eeppisimpiä kohtauksia Disney historiassa. Pahatar oli myös ennestään siisti konna ja nyt lohikäärmemuodossaan hän on entistä mahtavampi ja vaarallisempi. Ja tämä oli yksi niitä ekoja keroja, jossa prinssi tosissaan oli pääroolissa, toisin kun vaikka Lumikissa.

5. Basil vs Ratigan (Basil Hiiri mestarietsivä)


Basil Hiiri ja Ratigan ovat kummatkin päätynyt Big Benin uumeniin, josta Basil pelastaa Olivian murskautumiselta ja he ovat vähällä päästä pakoon. Tästä Professori Ratigan suuttuu niin hirveästi, että hän alkaa pikkuhiljaa paljastamaan oikean rottamaisen muotonsa (vaikkakin hänen hiirimuotonsa oli jo tarpeeksi rottamainen) ja näin alkaa yksi karmivimpia taisteluita koko Disney historiassa. On koko taistelun ajan ilmiselvää, ettei heiveröisellä Basililla ole paljoakaan mahdollisuutta jättimäistä Ratigania vastaan. Lopulta nokkeluus voittaa voiman ja Ratigan putoaa, kellon lyödessä tasan, alas kuolemaansa Basil mukanaan, mutta onneksi Basil sentään pelastautuu pudotukselta.
Kuten lopputaistelu Ursulan kanssa, tämäkin lopputaistelu jäi mulla lapsena mieleen sen karmivuuden takia. Ratigan on rottamuodossaan tosi hurja ja samalla hänen järkensäkkin oli muuttunut täysin, siis oikeasti, tässä kohtaa hän on kirjaimellisesti seonnut kokonaan. Samalla taistelu on melko epätasainen ja katsoja saa tosissaan pelätä Basilin puolesta. Uhkaavuus ja karmivuus on juurikin syy miksi pidän tätä kohtausta eeppisenä.

4. Simba vs Scar (Leijonakuningas)
Simba on viimein palannut haastamaan setänsä Scarin, joka oli epärehellisin keinoin saanut kuninkaan roolin itselleen. Aluksi Scar esittää pelkuria ja anelee armoa. Simba antaakin Scarille mahdollisuuden paeta, mutta harmiksi Scariin ei ole luottamista ja pian Simban ja Scarin välille syntyy yksi Disneyn iconisimpia taisteluita. Vaikka Scar taistelee epäreilusti, Simban onnistuu lopulta päihittää hänet ja hyenat viimeistelevät homman.
Olisi ollut kunnialoukkaus olla laittamatta tämä taistelu listalle. Ja miksikä ei, kyseessä on sentään yksi ikimuistoisimpia elokuvakohtauksia ja samalla yksi lapsuuteni lemppareita. Taistelu kahden kuninkaan välillä on tosi jännää katseltavaa, varsinkin, kun loppuhuipennukseksi on luvassa slow motion kohta. Lisäksi ennen lopputaistelua käydään vallankaappauskiista, johon osallistuvat leijonien lisäksi Timon, Pumba ja Rafiki.

3. Aladdin vs Jafar (Aladdin)
Suuri taistelu Aladdinin ja Jafarin välillä on alkanut. Varsinkin, kun kesken taistelun Jafar muuttaa itsensä jättiläiskäärmeeksi ja pienen Aladdinin on lopulta pakko turvautua nokkeluuteen ja pian hän keksiikin hyödyntää Jafarin suuruudenhalua ja onnistuukin käyttämään sitä häntä vastaan.
Jafar on ennestään loistava pahis ja siksi pidänkin hänen kanssaan käynneestä taistelusta. Jafar on koko taistelun ajan ylivoimainen ja kenelläkään ei tunnu olevan mitään mahiksia häntä vastaan. Siitä huolimatta Aladdinin onnistuu tehdä pari iskua, vaikkakin ne ei paljoo auttaneet. Onneksi tämäkin taistelu todistaa, että äly voittaa voiman ja Jafarista tuli tätä myöten entistä suurempi uhka jatko-osassa.

2. Hirviö vs Gaston (Kaunotar ja Hirviö)
Gaston on saapunut Hirviön linnaan, tarkoituksena saada Hirviöstä metsästysmuisto ja saadakseen Bellen itselleen. Aluksi Hirviö ei pane ollenkaan vastaan, mutta nähtyään Bellen palaavan linnaan, Hirviö tajuaa ettei Belle ole hylännyt häntä ja saa täten taisteluhalua, jolloin Gaston saa Hirviöstä jopa vahvemman taistelukumppanin ja Hirviö voittaakin lopulta. Mutta hyväsydämminen Hirviö ei kuitenkaan aio tappaa Gastonia ja käskeekin tämän häipyä linnasta ikuisesti. Sääli vaan ettei Gastoniin ole luottamista.
Ehdottomasti yksi lapsuudesta asti mieleenjäänneistä taisteluita. Tällä kertaa vastassa ovat kaksi omaa suosikkiani koko leffasta ja samalla koko kohtauksen välillä on selkeesti kolmiodraamaan, Gaston ja Hirviö pitävät kummatkin Bellestä ja Belle taas rakastaa vaan Hirviötä. Taistelua säväyttää myös taustalla jyrisevä ukkonen ja kattoa liukastuttava sade sekä syvä rotko alapuolella. Lisäksi Hirviöllä on tässä taistelussa suuri etunsa. koon ja voiman lisäksi hän pystyy naamioitumaan linnan gargoilien sekaan ja yllättää Gastonin takaa päin. Muistan tosin pitäneeni taistelun alkua liian julmana Hirviötä kohtaan mukulana ja Gaston on muutenkin loppuakohden epäreilu vastus ja huono häviäjä. Mutta siitä huolimatta rakastan tätä kohtausta ja se on yksi syy miksi pidän Hirviöstä ja Gastonista.

1. Tarzan vs Sabor (Tarzan)
Joukko gorilloja ovat juuri nauttimassa päivästä, kunnes paikalle syöksyy apinoiden pelätty vihollinen, Sabor leopardi, Tarzanin vanhempien ja Kalan poikasen tappaja. Aluksi Sabor havittelee heikolta vaikuttavaa Tarzania, mutta Kerchak alkaa tapella leopardin kanssa. Juuri kun Sabor on aikeessa tapaa Kerchakin, Tarzan syöksyy väliin keihäs kädessään. Tarzanin täytyy nyt hyödyntää kaikki viidakossa oppimansa taidot välttääkseen leopardin kuolettavia kynsiä ja hampaita, samalla kun apinat kannustavat häntä oksilla. Lopulta Tarzanin onnistuu päihittää Sabor keihänsä kärjellä ja täten hän saa tietämättään kostettua vanhempiensa kuoleman.
Ehdottomasti oma suosikkini kaikista Disney taisteluista! Koko taistelun ajan katsoja saa jännittää Tarzanin puolesta. Sabor vaikuttaa tosi ylivoimaiselle vastustajalle, jolle jopa apinoiden johtaja ei meinaa pärjätä. Saborin etuna ovat terävät kynnet ja hampaat, kun taas Tarzanilla on vaan keihäs ja kiipeilytaitonsa. Eeppiseksi tämän taistelun tekee myös se, ettei tässä taistelussa puhuta lainkaan ja ainoat äänet ovat Saborin karjahdukset, Tarzanin epätoivoinen ääntely ja apinoiden kannustushuudot.
Hurraa ja eläköön Tarzan! Tarzanin ja Saborin välinen taistelu on nyt ja tulee aina olemaan suosikkini Disney taistelu.

Huuhuh, tulipa paljoo kirjoiteltua ja olipa kova työ saada sopivia ruutukaappauksia kyseisistä kohtauksista.
Tätä listaa oli hauska tehdä ja voisin ehkä tehdä jatkossa vastaavia listoja, jos siis tykkäätte lukea niitä ja jos jaksan tehdä niitä.
Kiitos teille lukemisesta ja kertokaa toki jos teiltä löytyy omia suosikkeja listaltani ja kertokaa myös omat suosikkinne.^^

4 kommenttia:

 1. Kiitos jälleen kerran mainiosta listasta! Ja kiitos myös blogini maininnasta. :)

  Disney-elokuvat pitävät sisällään kyllä mahtavia taisteluita. Näistä suosikikseni nousee kyllä Thomas O'Malleyn ja Edgarin taistelu, joka on eeppinen huvittavuudessaan, ja vaikka se ei oman blogini listalta löydykään. Muut listan suosikit ovat Simban ja Scarin taisto, eeppinen Philipin ja Pahattaren taisto sekä tappelut Aladdinin ja Jafarin sekä Hirviön ja Gastonin välillä.

  Ehdottomasti tee lisää TOP-listoja, etenkin Disney-elokuvista! Tai Pixareista! Niitä minä ainakin luen mielelläni! Ja muitakin kyllä luen, mutta en välttämättä osaa kommentoida, jos en hahmoista tiedä mitään. ;)

  VastaaPoista
 2. Kiitos itsellesi kun jaksat lukea niitä^^. Ja kiitos kun arvostelet niitä.
  Juu, vähän tarkoituksella mainostusta.
  Se sunki lista oli mainio ja sehän juuri toimi tässä inspiraationa.
  Mulla on kieltämättä ideoita Top 10 disney listoille, kunhan vaan mulla riittää innostus tehdä niitä.

  VastaaPoista
 3. Miten siellä menee tänä koronakeväänä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos hyvin, olen tossa joutunut olemaan poissa töistä jo kuukauden ja en tiedä milloin palaan takaisin.

   Poista