keskiviikko 2. tammikuuta 2019

Alfred J Kwak animaatiosarja arvostelu

Alfred J Kwak animaatiosarja arvostelu

       Kuvahaun tulos haulle alfred j kwak logo

HUOMIO! Arvostelun alussa elokuvan juoni on kerrottuna lyhyesti kurvisoitunaEli jos et halua spoilereita, mene suoraan "normaaliin" tekstiin.



Sarja alkaa siitä kun Joonas ja Anna niminen ankkapariskunta saa seitsmän lasta, joista yksi nimitetään Alfred Jodocus Kwakiksi. Valitettavasti ankaperhe joutuu menemään maanpakoon, kun heidän kotipaikkaansa rakennetaan huvipuisto, ja samana matkalla Alfredin perhe jää auton alle, ja Alfred jää orvoksi. Onneksi Joonaksen ystävä Mauri Myyrä ottaa Alfredin huostaan, ja hänestä tulee ihanan ymmärtäväinen isähahmo pikku Alfredille. Alfred kasvaa ja kokee vaikka mitä seikkailuja, joihin pääsevät mukaan hänen ystävänsä Hannu Harakka, Olli haikara ja Henkka Kaniini, sekä Korppi, joka kiusaa Alfredia siksi koska tämän isä on myyrä. Ja aikuisena Alfred osallistuu valaanpyynnin vastustamiseen, jolloin hän tapaa Professori Von Pallaksen,  ja perustaa yrityksen, minkä avulla hän kerää rahaa köyhien maiden hyväksi
Eräänä päivänä Korppi, joka oli myös kasvanut, perustaa Kansallisen Korppipuolueen, ja hän jopa syrjäyttää kuninkaan. Mutta Alfredin ja hänen ystäviensä avulla Korpin vallankaappaus loppuu yhtä nopeasti kun alkoikaan.
Myöhemmin Alfred tapaa mustien ankkojen perheen, ja hän rakastuu perheen tyttäreen, Iirikseen, ja ryhtyy auttamaan Wana perhettä saamaan kansallisuutensa, mutta sittenkin Iiriksen vanhempien on palattava kotimaahansa Etelä Atriikkiin auttamaan kansaansa lopettamaan sodan, ja Iiriksen ja hänen pikkuveljensä Tomin on jäätävä Vesimaahan turvaan.
Yhtenä päivänä Kuningas Leijonamieli päättää jäädä eläkkeelle, ja Vesimaalle valitaan presidentti, ja tottakai ehdokkaaksi ryhtyy Korppi, sekä Alfredin ystävä Olli. Käynnissä on tiukka vaalitaisto, ja Korppi meinaa käyttää epärehellisiä keinoja, mutta lopulta Korppi jää kiinni kommelluksista ja Ollista tulee Vesimaan presidentti. Korppi lopulta pidätetään kun hän yrittää varastaa Pallaksen suunnitelmat uudesta polttoaineesta, ja hänelle tuomitaan 26 vuoden vankeustuomio. Alfredilla ei kuitenkaan mene ihan hyvin, sillä Iiris on suuttunut hänelle kun Alfred myöhästyi teatteriesituksestä, eikä suostu enää puhumaan hänelle. Samaan aikaan Korppi onnistuu karkaamaan vankilasta apunaan vartija, joka oli myös Kansallisen Korppipuolueen ministeri, varastaa professori Von Pallaksen piirustukset ja kidnappaa Iiriksen panttivangikseen. Lopulta Alfred saa Korpin kiinni ja pelastaa Iiriksen. Korppi yritti karata, mutta poliisit saivat tämän kiinni. Alfredin syntymäpäivää vietetään ja tarina päättyy onnellisesti.

Muistan hämärästi nähneeni Alfredia joskus VHS:llä kun olin pieni, ja ne jaksot oli kolme ekaa jaksoa, ja kaivojaksot, ja sitten vasta vanhemmalla iällä tutustuin tähän sarjaan kunnolla kun näitä alettiin lataamaan Youtubeen, ja silloin minä rakastuin tähän sarjaan uudestaan ja aloin pohtimaan mitä kaikkea olen missannut. Tavoitteeni oli jopa joskus ostaa Alfred J Kwak DVD, mutta ne ehti jo poistua kaupoista, ja nyt niistä pyydetään käytettynä suuria summia, mutta kai minä joku päivä saan kaikki kaksi kautta omaan DVD kokoelmaani.

Alfred J Kwak kuulemma perustuu Herman Van Ween kirjoittamaan teatteriesitykseen, ja sen myötä Alfredista julkaistiiin kirjoja ja tämä animaatiosarja. Alfredista on paljon informaatiota netin syövereissä, joista ei varmaan saa selvää ellei osaa Hollantia.
Tätä sarjaa näytettiin Suomen televisiossa Yle 2:lla ensimmäisen kerran vuosina 1990–1992 ja se nähtiin uusintana vuosina 1994 ja 1996–1997 sekä heinäkuusta 2009 lokakuun alkuun 2010. Sarjan eka kausi julkaistiin DVD:lle helmikuussa 2009 ja toinen tuotantokausi marraskuussa 2009.

Alfred J Kwak on täynnä hahmoja, joiden luettelemiseen menisi liiankin kauan. XD Joten siksi luettelen kaikki tärkeimmät hahmot.
Sarjan päähahmona on Alfred Jodocus Kwak, joka jää jo pienenä orvoksi. Alfred on päähahmona todella oikeuden mukainen, eikä hän häpeä sitä että hänen isänsä on myyrä, hän on aina valmis puolustamaan heikompiaan ja hän ei jätä ketään pulaan.
Mauri Myyrä on Alfredin kasvatti-isä, ja Alfredin isän Joonaksen hyvä ystävä. Mauri on aika ymmärtäväinen isähahmo, ja Alfredin kasvaessa heistä tulee tasavertaiset kumppanit, ja Amuri on aina valmis auttamaan poikaansa.
Iiris Wana on Alfredin tyttöystävä. Iiris tuli mukaan vasta toisella kaudella, jolloin hän pakeni perheineen Etelä Atriikista paetakseen mustien ankkojen ja valkoisten hanhien sotaa, ja muutti asumaan Vesimaahan. Iiris on hahmona tosi kiltti ja valmis auttamaan. Hänellä on perinteinen käsitys perhe-elämästä, ja hän tyytyy jäämään kotiin, kun Alfred menee reissuihin. Iiris myös rakastaa kulttuurisia asioita kuten konserttia ja teatteria. Mun on myös pakko sanoa että mä rakastan Alfred ja Iiris paritusta, ja se onkin yksi syy miksi kattelen tätä sarjaa. (voisin joskus ystävänpäivän tiennoilla puhua tästä parista tarkemmmin)
Professori Von Pallas on Alfredin hyvä ystävä, jonka Alfred tapasi Etelänavalla, aikeessa puhua valaille. Proffa pitää Alfredia nokkelana, ja ottaa siksi hänet mukaan kaikenmoiselle matkalle. Pallas on seikkailunhaluinen ja on aina valmis tutkimaan mm. lumimiehiä, avaruutta ja jopa maagisia pyramideja.
Hannu Harakka on Alfredin lapsuuden ystävä, ja hulluna kiiltävään, niinkuin harakat ylipäätään ovat. Hannu ei kuitenkaan ole ilkeä, ja hän katuu jos saa ystävänsä pulaan.
Olli Haikara on myös Alfredin ystävä, ja Vesimaan uusi presidentti. Olilla on viisi lasta, joita Alfred joutui yhdessä jaksossa vahtimaan.
Sarjan pääpahiksena toimii Korppi, joka on Alfredin tuttu lapsuudesta, ja Korppi kiusasi Alfredia koska hänen isänsä oli Myyrä. Myöhemmin kuitenkin selvisi että hänen äitinsä oli mustarastas, mikä selittää hänen keltaisen nokan, jonka hän värjää mustaksi kengänkiillokkeella. Korppi on jo kahdesti ryhtynyt Vesimaan hallitsijaksi, suunnitelmien epäonnistuen täysin. Tietojen mukaan Korppi olisi parodia Adolf Hitleristä, joka selittää hänen alkuperäisen nimensä, Dolfin.


Kuvahaun tulos haulle alfred j kwak iiris
Alfred, Iiris ja Mauri
Aiheeseen liittyvä kuva
Korppi, sarjan pääpahis

Yksi asia mistä moni haluaa puhua tästä sarjasta, on sen poikkeavuus muihin piirretyihin. Alfred J Kwak sisältää paljon asioita, mitkä ei menisi nykyään läpi, kuten kuolemaa, rotusyrjintää, ympäristöongelmia, sodankäyntiä, köyhyyttä ja päihteitä. Sarja on myös melko raaka, muttei kuitenkaan liian brutaali, ainakaan sen verran että tässä näytettäisiin verta tai irtoraajoja. Ainakaan tämä ei ole mikään Hopeanuoli tai Ruohometsän Kansa. Uskon toki että jotkut kohtaukset aiheuttivat traumoja pienille katsojille, ja ainakin Karski Katista jotkut saivat painajaisia.

















Ja yksi mikä iski heti minuun katsojana, oli kuinka useesti Alfred joutuu kärsimään sarjan aikana. Hän jää orvoksi vastasyntyneenä, hän joutuu useita kertoja vankilaan, hänet meinataan usein tappaa ja hän joutuu taistelemaan mielipiteiden kanssa. Onneksi Alfred ei ole jälkeenpäin katkera kokemuksistaan.

Jo yksi vuotiaana vankilassa... hirveää
Ja tämän tarkoitus oli olla lastenohjelma??


Sarjan musiikeista ei voi paljoo sanoa, koska ne on täydelliset. Musiikit ei ole kovin leffamaiset ja ne sopii hyvin Alfredin teemaan. Sarjan tunnus laulu on melko korvia hivelevä, vaikkakin on hassua että siinä lauletaan lentämisestä, vaikkei Alfred lennä (ellei ilma-aluksella lentämistä lasketa). Loppu tunnari "Onnen päivä" on myös oikein mukiin menevä, vaikkakin melko iroonin, ottaen huomioon se kuinka jännärit päättyy ennen tunnaria. Kolmas maininnan arvoinen laulu on ehdottomasti "Kun näin sut ensi kerran" joka soi Alfredin vanhempien rakstuessa, ja samoin Alfredin ja Iiriksen rakastuessa. Koko sävel on niin romanttinen ja sopii hyvin rakstumisteemaan.

Alfred J Kwak on kokonaisuudessaan todella mainio sarja, ja ehdottomasti edes kokeilemisen arvoinen. En tosin voi suositella tätä ihan kaikille, etenkin jos ei kestä raakoja kohtia. Ja parasta olisi myös jos ymmärtäisi sarjan valistavuuden ja isommille suunnatut viittaukset.
Miinus tälle sarjalle on paikoittainen pitkittäminen, kun joissakin jaksoissa puhutaan paljon, ja yritetään olla valistavia. Mutta sen voi antaa anteeksi, sillä sarja on myös täynnä juonellisia ideoita, eikä katsojille missään vaiheessa tule tylsää.
Jos mahdollista, voisin suositella tätä nykyajan lapsille, ja varsinkin veljentyttärelleni, tai no, ehkä vähänisompana.

Arvosanaksi antaisin tälle sarjalle 9 pistettä kymmenestä.

2 kommenttia:

  1. Itse pelkäsin juurikin sitä "tehdäänpä Alfredista keittoa:D"-jaksoa, mutta on ihailtavaa kuinka Herman van Veen on ajatellut tämän. Tuon Alfred-keiton olisi ehkä tosin voinut jättää pois... Mutta tässä sarjassa on kaikkea! Vielä opetetaan ilmastonmuutoksestakin. Jos joskus saan lapsia, en anna niiden katsoa mitään nykysoopaa, laitan ne katsomaan Alfredia niinkuin äitinikin teki minulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minuakin vähän ahdisti joskus se sopanteko kohtaus, vaikka se olikin selvää ettei Alfred kuole.
      Älä muuta sano, tätä voisi suositella nykyajan lapsille. Sääli vaan että tää ei ehkä tule koskaan pääsemään nykysensuurista läpi. Mutta aina on toivoa.

      Poista