tiistai 3. syyskuuta 2024

Top 10 surullisinta animaatio kohtausta

Meillä kaikilla on joskus surua ja se on yleensä ikävä tunne. Jos joku kuolee, tapahtuu jotain ikävää tai vastaavaa. Suru näkyy meissä omalla tavalla, itkemisellä, eleenä tai hiljaisuutena.
Tänään päätin tehdä Top 10 surullisinta animoitua kohtausta, eli listaan kymmenen surullisinta kohtausta jotka herättävät minussa tunteita ja saavat joskus melkein suremaan. Osa on otettu animoiduista leffoista ja sarjoista. En tule laittamaan tähän listaan kuolemia, koska niille olen tehnyt oman listan. Saatan tosin tehdä poikkeuksia.

Varoitus: Lista saattaa herättää lukijoissa tunteita, joten varatkaa mukaanne nenäliinoja.

10. Nipsun särkynyt sydän (Muumilaakson tarinoita)


















Nipsu on rakastunut sydänjuuriaan myöten Houska nimiseen outoon tyttöön. Hän ei kuitenkaan onnistu voittamaan Houskan sydäntä ja saa tältä sen sijaan kamalat rukkaset. Nyt hän suree särkynyttä sydäntään Muumitalon kuistilla ja hän on aivan murheenmurtama, eikä edes ystävien puheet lohduta.
Vaikka Boken Nikki on suurimmalta osin heikko muumisarjan osa, niin "Nipsu Rakastuu" jakso on niistä kaikkein surullisin jakso. Etenkin kun olen itsekin kokenut sydänsuruja elämäni aikana ja uskon, että moni joka on joskus rakastunut osaa samaistua Nipsun aidolta tuntuvaan suruun. Kohtauksen tekee surillsemmaksi jopa surullinen musiikki ja Eero Ahren eläytyväinen näyttely suoritus.

9. Taren ja Buun hyvästit (Monsterit OY)














Pelastettuaan "Buu" nimisen lapsen, Tarmo Karvanen niminen monsteri joutuu jättämään hyvästit lapselle, koska monstereiden säänöjen mukaan tytön ovi on tuhottava eikä Tare ja Buu näkisi toisiaan enää ikinä. Aluksi Buu esittelee Tarelle innoissaan lelujaan jonka jälkeen Tare peittelee Buun ja jättää tälle liikuttavat hyvästit ennen kun lähtee huoneesta ja tytön ovi lopulta tuhotaan.
Okei mä myönnän, että Toy Story 3 on liikuttavin Pixar leffa, mutta oli pakko valita tämä kohtaus sen tilalle, koska mua yleensä surettaa liikuttavat hyvästit ja tämä on niistä hyvä esimerkki. Näkee oikein Taren eleestä, että hänestä on kurjaa jättää tyttö taakseen ja uskoa, ettei hän tulisi enää näkemään tätä. Onni että tälle löytyi lopussa ratkaisu ja se saa puolestaan ilonkyyneleet tulemaan.

8. Hilma-täti jättää Topin luonnonpuistoon (Topi ja Tessu)















Aatu Remunen niminen metsästäjä on uhannut tapaa Topi nimisen ketun, koska Pösö koira on loukkaantunut ja Aatu syyttää siitä Topia. Topin hoitaja, Hilma-täti tietää, ettei Topi olisi hänen luonaan turvassa ja päättää viedä hoidokkinsa luonnonpuistoon, kauas metsään. Hän halaa Topia viimeisen kerran ja lähtee sitten surullisena pois. Nyt Topi on ypöyksin metsässä ja hän ei meinaa löytää suojaa.
Topi ja Tessu on yksi surullisempia Disney elokuvia ikinä. Ja tämä kohtaus on minusta surullisin koko elokuvassa. On surku katsella Hilma-tädin surua ja kuinka Topi haikailee tämän perään. Myös kuinka Topi yrittää epätoivoisena löytää suojaa, herättää kettu-poloisessa myötätuntoa. Mutta onneksi tälläkin hetkellä on iloinen käänne.

7. Ash aikoo jättää Pikachun (Pokemon)















Ash Ketchum on huomannut ystävänsä Pikachun viihtyvän metsässä olevien Pikachujen kanssa, joten hän aikoo jättää Pikachun, jotta tämä olisi onnellinen. Pikachu yrittää mennä Ashin perään, mutta tämä vain juoksee itkuisena pois ja muistelee samalla miten tapasi Pikachun ja koki tämän kanssa surullisen laulun säestämänä.
Pokemonissa on harvoin surullisia kohtia ja siksi tämä on mukana listoillani. Lapsena pidin tämä kohtausta liikuttavana ja teki mieli itkeä tätä jaksoa katsellessa. Oli surullistä nähdä miten vaikeaa Ashin oli yrittää luopua hyvästä ystävästään ja se ei ollut Pikachullekkaan helppoa. Mutta onneksi Pikachu palasi Ashin luo ja kohtaus oli myös onneksi aika lyhyt.

6. Mestari Roshi kuolee melkein (Dragon Ball Super)
















Mestari Roshi taisteli juuri Ganos nimistä taistelijaa vastaan Tournament of Power nimisessä turnauksessa ja voitti tämän käyttäen voimakkainta Kamehameha hyökkäystä ikinä. Kuitenkin voitto vei Roshilta energiaa ja hän meinaa kuolla. Goku rientää elvyyttämään mestariaan ja kannustaa tätä heräämään samalla peläten, että ei onnistuisi auttamaan Roshia. Goku lopulta siirtää osan energiastaan Roshiin ja tämä lopulta herää taas.
Dragon ball on täynnä surullisia kohtia, mutta suurin osa niistä liitty usein kuolemaan. Mestari Roshin tilanne on hiukan erillainen, koska hän ei käytännössä kuole. Mutta tässä kohtauksesta on vaan sekunneista kiinni milloin joku kuolee ja se aiheuttaa enemmän tunteita. Lisälsi Gokun ja Krillinin reaktiot on niin aitoja ja ne saa katsojankin pelkäämään pahinta. Kohtaus on lyhyt, mutta mieleenpainuva.

5. Pon äiti pelastaa poikansa (Kung Fu Panda 2)
















Lordi Shen on hyökännyt Pandakylään tuhotakseen kaikki pandat, jottei hänen uransa loppuisi "Mustavalkoisen soturin" vuoksi. Pon äiti joutui pakenemaan vauvansa kanssa ja ainoa keino pelastaa edes Po, oli jättää hänet retiisi koriin ja uhrata oma henkensä.
Tämä on kyllä surullisin Kung Fu Panda kohtaus ja vieläkin tekee pahaa kattoa tätä ilman että tekee mieli itkeä. Mikään ei varmasti olisi maailmassa kamalinta, kun menettää oma äiti ihan pienenä ja ei isona edes muistaisi tätä. Ainakin tämä kohtaus antoi Polle mahdollisuuden miettiä mitä on saavuttanut elämässään ja mitä hän nyt aikoisi tehdä. Tämä kohtaus joo liittyi kuolemaan, mutta kuten sanoin, voin aina tehdä poikkeuksia.

4. Twilight saa ystäviensä ja veljensä vihat päälleen (My Little Pony: FiM)
















Twilightin isoveli Shining Armor on menossa naimisiin Prinsessa Cadencen kanssa. Mutta Twilightin mielestä "morsiamessa" on jotain mätää ja hän yrittää todistaa sen kaikin keinoin. Kuitenkin sen jälkeen Shining Armor selittää siskolleen miten asia oikeasti oli ja suuttuneena hän peruu siskonsa kutsun häihin ja samalla Twilightin ystävätkin kääntävät tälle selkänsä ja Celestiakin on tälle vihainen. Twilight on hyvin pettynyt itseensä ja on aivan suruissaan kun menetti parhaan veljensä luottamuksen. Mutta hänelle selviää, että kaikki olikin oikeasti juonta koko ajan!
Kun katson "Canterlot Wedding" jaksoa, niin tekee tosi ikävää katsella sitä. Syy on, koska tunnen suurta sääliä ja jopa ärtymistä Twilightin puolesta. On kurjaa kuinka häntä ei uskota ja kaikki noin vaan suuttuvat hänelle liiankin helposti. Ja eniten mua ärsyttää se, että Twilight ei koskaan saanut kunnon anteeksi pyyntöä perästä päin, edes veljeltään. No, ainakin tällä jaksolla oli iloinen loppu, vaikka se on aika laiha lohtu.

3. Nickin taustatarina (Zootropolis)












Nick Wilde on jo pentuna haaveilut pääsevänsä mukaan partioon. Ja vihdoinkin hänellä oli mahdollisuus päästä mukaan. Mutta se ei ollutkaan mikään iloinen hetki, koska kaikki partiolaiset olivat kasvissyöjiä ja he eivät luottaneet kettuihin, jolloin heidän piti laittaa kuonokoppa Nickille. Nick ei pitänyt tästä yhtään ja juoksi pois muiden nauraessa pilkallisesti ja murtuu lopulta kyyneliin.
Voi Nick parkaa. Hänen taustatarina on kyllä ahdistava ja tämä herättää katsojassa uusia tunteita tätä kettua kohtaan. Voin ymmärtää tunteen, kun haaveilee jostain ja se kaikki olikin vaan traaginen pettymys, vaikka ei olisi tehnyt mitään ansaitaksesi huonoa kohtelua. Vielä surullisemmaksi tämän tekee se, kuinka Nickin äiti näki turhaan vaivaa toteuttaakseen poikansa unelman ja miten Nick on tyystin pettynyt ja harmissaan. Nick on kyllä niitä hahmoja, jotka ansaitsisivat ison halin.

2. "Rakkaimpain" (Dumbo)





















Dumbon äiti Rouva Jumbo on vankilavaunussa ja Dumbo taas on passitettu klovni esityksiin, mikä on jo kova paikka pikku norsulle. Eräänä iltana Dumbo menee tapaamaan äitiään ja viettää tämän kanssa koskettavan hetken samalla kun taustalla soi "Rakkaimpain" laulu. Hetken yhdessä olon jälkeen Timotei Hiiri päättä, että nyt on aika lähteä ja Dumbo ja hänen äitinsä vilkuttavat toisilleen näkemiin.
Oli vähällä, että olisin laittanut tämän ykkös sijalle, mutta päätin kuitenkin laittaa tämän kakkoseksi, koska ykkössija on mulle henkilökohtaisesti ykkönen. Kuitenkin tämä kohtaus on yksi surullisella tavalla mieleenpainuvia Disney hetkiä. Ajatus siitä, että oma äiti olisi poissa sinun elämästä ja joutuisit olemaan yksin maailmassa, saa sinut varmasti toivomaan, ettei rakas äitisi poistuisi vielä pitkään aikaan. Eniten minua liikuttaa, kun Dumbo päästää ensimmäiset "Oli niin ikävä" kyyneleet Rouva Jumbon paijatessa häntä. Joskus tekee mieli halata omaa äitiä, kun edes ajattelee Dumboa ja tätä laulukohtausta.

1. Stitch meinaa kuolla (Lilo & Stitch 2)
















Stitch on saanut viime aikoina outoja kohtauksia ja kokee itsensä lopulta vaaralliseksi. Syy siihen on, ettei Jumbaole ehtinyt ladata Stitchin molekyylejä kunnolla ja nyt Stitch meinaa sammua kokonaan ellei Jumba estä sitä. Jumba rakentaa laitteen, jonka pitäisi olla ratkaisu ongelmaan, mutta Stitch vie avaruusaluksen missä laitetta säilytettiin ja aikoo paeta. Stitch saa kuitenkin viimeisen kohtauksen ja alus murskautuu vuorelle. Lilo saapuu paikalle ja raahaa Stitchin Jumban laitteeseen toivoen, että Stitch olisi taas kunnossa. Mutta sen sijaan Stitch sanoo viimeiset sanansa ja sulkee silmänsä. Jumba toteaa, että tulivat liian myöhässä ja Lilo suree menetettyä ystäväänsä. Mutta sitten käy ihme, Jumban laite toimi sittenkin, vähän viiveellä, ja Stitch herää jälleen.
Syy miksi tämä kohtaus on ykkössijalla on, että Stitch on mun suosikki Disney hahmo ja mä rakastan Lilo & Stitch leffoja. Ja tämä kohtaus on muutenkin surullinen musiikin ja hahmojen ilmeiden takia. etenkin Jumban ja Lilon surut ovat niin aidon oloiset. Olihan se arvattavissa, ettei Stitch kuolisi, mutta jotkut saattoi oikeasti luulla lapsena toisin. Itse pidän tätä surullisempana animaatio kohtauksena ikinä ja en häpeä sitä.

Olipas se listaus. Hyvä etteivät silmät sulanneet päästä. Kiitos kun luitte listaukseni ja toivon, etten herättänyt teissä liikaa surun tunteita. Kertokaa omat mielipiteenne surullisista kohtauksista, luen mielelläni kommentteja.
Kiitos vielä kerran ja nähdään joskus myöhemmin.