sunnuntai 4. kesäkuuta 2023

Top-10 rohkeinta tekoa Disney-leffoissa

 Olen nähnyt kaikenlaisia TOP-10 Disney listoja, mutta yksi mikä on ehkä kiinnostavimpia on rohkeimmat teot. Ja rohkeila teoilla meinaan kohtauksia, missä hahmo tekee joko suuren uhrauksen tai uroteon toisen puolesta.
Päätin listata omat 10 suosikkiani uhkarohkeista Disney kohtauksista ja kertoa tarkemmin miksi ne on suosikkejani.

HUOM! Pieni spoileri varoitus!

10. Belle ottaa isänsä paikan (Kaunotar ja Hirviö)

Hirviö on vanginnut Bellen isän Mauricen tämän tultua hänen linnaansa. Belle on lähtenyt etsimään isäänsä linnasta ja törmää samalla linnan isäntään, Hirviöön. Hirviö suostuu lopulta vapauttamaan Mauricen Bellen ottaessaan isänsä paikan vankina, Mauricen estelyistä huolimatta. Maurice pääsee kotiin ja surun murtama Belle jää linnaan.
Tämä kohtaus tuli ekana mieleen kun mietti urheita tekoja. On jotenkin ihailtavaa, kuinka Belle rakastaa isäänsä niin paljon, että uhraa oman vapautensa tämän puolesta ja saa kovapäisen Hirviön suostumaan ehtoihin. Tämä on myös kohtaus, missä yksi lempi Disney pareistani tapaa toisensa ekaa kertaa, ei tosin hyvissä merkeissä. Mutta jostainhan suhteen on alettava.

9. Prinssi Phillip taistelee Pahattaren kanssa
Prinssi Phillip on aikeessa mennä herättämään lumouksen takia nukkuvan Prinsessa Auroran, mutta ilkeä Pahatar ei salli sen tapahtuvan. Hän taikoo orjantappuramuurin linnan ympäri ja muuttuu itse lohikäärmeeksi kukistaakseen Philipin. Prinssi joutuu taistelemaan henkensä edestä ja taistelun päätteeksi hän voittaakin kolmen haltijattaren avulla.
Kerrankin joku prinssi muuttuu hyödylliseksi elokuvan aikana. Prinssi Phillipin on oltava yksi suosikki prinssi hahmojani, ja syystäkin. Taistelu on tosi eeppinen ja katsoja saa tosissaan jännittää siinä onnistuuko prinssi voittamaan pahan. Tämän ansiosta saamme kokea romanttisen kohtauksen ja mainion loppuratkaisunkin.

8. Purri hyppää Hiidenpataan (Hiidenpata)Hornansarvi on herättänyt pahan Hiidenpadan avulla kuolemattoman armeijansa, jolla hän aikoo tehdä itsestään voittamattoman. Ainoa keino estää se on jonkun elävän hypättävä pataan vapaasta tahdostaan. Taran aikoo itse hypätä, mutta Purri ei salli sitä, koska hänestä Taranilla on syy elää, mutta Purrilla ei. Joten Purri hyppää vapaaehtoisesti pataan ja purkaa Hiidenpadan kirouksen.
Vaikka Hiidenpata onkin karmivuuden takia yksi vähemmän suosikkejani, niin on siinäkin ikimuistoiset kohtaukset ja Purrin uhraus on yksi niistä. Purri on tähän mennessä osoittautunut rasittavaksi pelkuriksi, mutta nyt hänellä oli tilaisuus osoittaa ettei ole mikään itsekäs otus. Onneksi Purri sentään selviää lopussa, mutta siltikin tämä kohtaus on surullinen ja uhkarohkea.

7. Hirviö pelastaa Bellen susilta (Kaunotar ja Hirviö)Belle oli paennut linnasta Hirviön raivoa, mutta löysikin itsensä metsästä keskeltä susilaumaa. Juuri silloin Hirviö saapuu paikalle ja alkaa taistella susilauman kanssa. Hirviö voittaakin taistelun, mutta haavoittui pahasti. Belle aikoo jatkaa matkaa, mutta muuttaakin mielestä ja vie loukkaantuneen Hirviön takaisin linnaan.
Vaikka tämä onkin samasta leffasta kuin numero 10, niin tämä oli pakko laittaa mukaan, koska tässäkin uhrataan oma henki toisen puolesta raivokohtauksen jälkeen. Tämän kohtauksen aikana selviää, että Hirviöllä oli suojeleva puolensa ja hän ei ollut mikään ilkeä hahmo. Lisäksi koko taistelu on jännittävä ja katsojaa saa melekin pelätä Hirviön puolesta.

6. Mulan ottaa isänsä paikan armeijassa (Mulan)
Hunnit ovat hyökänneet Kiinaan ja yhden miehen jokaisesta perheestä on puolustettava maata, jopa Mulanin isä, Fa Zhou. Mutta Mulanin mielestä isä on liian vanha sotaan ja samana yönä hän tekee suuren uhrauksen, leikkaa tukkansa jotta näyttäisi pojalta, pukee sotisovan päälleen ja ratsastaa hevosellaan Khanilla kohti armeijaleiriä. Fa Zhou tunsi lain. Jos Mulan paljastuisi esittävänsä miestä, hänet tapettaisiin heti.
Minusta Mulanin uhraus on suurempi kuin Bellen, koska tässä uhrauksessa hän uhmaa lakia ja vaarantaa tietoisena henkensä. Tässä loistaa myös kunnioitus vanhempiaan kohtaan ja halu suojella heidän henkeä omallaan. Ehkä nyt ois hyvä kertoa, että pidän eritoten teoista missä vaarannetaan oma henki.

5. Tarzan taistelee Saborin kanssa (Tarzan)

Gorillojen pahin vihollinen Sabor leopardi hyökkää havitellen heikolta vaikuttavaa Tarzania. Kerchak taistelee Saborin kanssa, mutta meinaa hävitä leopardille. Silloin Tarzan menee väliin ja alkaa itse taistella Sabrin kanssa apinoiden kannustaessa häntä. Pitkän ja verisen taistelun päätteeksi Tarzan saa kun saakin leopardin hengiltä ja apinat riemuitsevat tämän voitosta.
Tottakai mun suosikki Disney taistelu pääsi mukaan tänne listalle, eikä ihmekään. Tarzan osoittaa tässä taitonsa suojellessan laumaansa ja kerrankin hänestä ollaan lopulta ylpeitä. Etenkin Kala saa olla hyvin ylpeä kasvatistaan ja Kerchakin alkaa vihdoin jollain lailla osoittaa kunnioitusta Tarzanille. Sääli vaan, että hetki Tarzanin ja Kerchakin kanssa päättyy liian lyhyeen.

4. Kuningas Tritonin uhraus (Pieni Merenneito)Merennoita Ursula on tehnyt Arielin kanssa sopimuksen, jossa Arielista oli määrä tulla ihminen ja saada suudelma Prinssi Erikiltä. Mutta kaikki meneekin pieleen ja Ursula on aikeessa toteuttaa oman osuutensa sopimuksesta, jossa hän käyttää Arielia tämän isää, Kuningas Tritonia vastaan. Tajuttuaan, ettei Triton voi muutakaan, hän allekirjoittaa Ursulan sopimuksen, jossa hän luopuu kruunustaan pelastaakseen tyttärensä ja muuttuu pieneksi kasviolennoksi.
Triton todellakin osoittaa rakkauttaan Arielia kohtaan, siitä huolimatta, että on raivonut tälle ja rikkonut hänen aarteensa. Tämä on ehkä suurin uhraus, mitä isä voi tehdä lapsensa eteen. Vaikka tämäkin kohtaus päättyy lopulta hyvin, niin onhan tämä yksi suurimpia uhrauksia mitä isältä voi odottaa. Mutta tämä ei tosin ole suurin uhraus vanhemmalta, josta kerron kohta lisää.

3. Quasimodo pelastaa Esmeraldan (Notre Damen Kellonsoittaja)Frollo on tuominnut Esmeraldan noituudesta ja on aikeessa polttaa hänet roviolla, samalla kun Quasimodo on kahlittu, jottei hän voisi pelastaa mustalaisneitoa. Frollo tosin ehdottaa Esmeraldalle, että jos tämä naisi hänet, niin hän säästyisi tuomiolta. Esmeralda kieltäytyy ehdotuksesta ja Frollo joutuu sytyttämään rovion. Tätä Quasimodo ei hyväksi ja hän katkaisee ketjut rientäen auttamaan. Hän hyödyntää siinä kiipeilytaitojaan ja voimakkuuttaan, minkä ansiosta hän onnistuu pelastamaan Esmeraldan roviolta ja kiipeää tämä olkapäällään Nothe Dameen turvaan.
Tämä kohtaus pääsi listalle eeppisuuden ja uhkarohkeuden takia. Pitkään Quasimodo oltiin nähty hellänä tyyppinä joka ei satuttaisi kärpästäkään. Ja nyt hän on tosissaan uhmaamassa isäntäänsä Frolloa ja hänen eleestään näkee, että nyt on leikki kaukana. On myös ihailtavaa kuinka Quasimodo tietää, että hänkin voi olla vaarassa, mutta tekee uroteon hengestään riippumatta. On vaan niin hienoa nähdä Quasimodossa uusia puolia ja on hänen rohekutensa on lähes vertaansa vailla.

2. Mufasa pelastaa Simban (Leijonakuningas)
Scar oli virittänyt ansan ja huijannut Simban rotkoon jonne ryntää lauma pillastuneita gnu-antilooppeja. Simban isä Mufasa rientää paikalle vain nähdäkseen ainoan poikansa olevan vaarassa ja rientää pelastamaan tämän lauman keskeltä. Mufasa saa Simban turvaan ja yrittää itsekin kiivetä turvaan, mutta hänelle ei ikävä kyllä käy yhtä hyvin.
Tämä tässä on suurin uhraus mitä Disney vanhemmat on koskaan tehneet. Mufasa on tässä kohtauksessa tosi rohkea ja hän vielä tietää olevansa itsekin hengenvaarassa jos ei ole varovainen. Vaikka Mufasalle käy lopulta huonosti ja olisi ollut kiva nähdä miten olisi käynnyt jos kumpikin olisi selvinnyt hengissä, niin silti arvostan tätä tekoa suuresti ja siksi Mufasa on yksi ihailtavimpia isähahmoja animaatio historiassa. On onni, että Simba edes selvisi tästä ja loput onkin sitten historiaa.

1. Herkules pelastaa Megin sielun Manalasta (Herkules)


Käytyään eeppisen taistelun Olympos-vuorella Titaaneja vastaan Herkules saa huomata rakkaan Megin olevan kuollut. Ainoa keino pelastaa Meg on mennä Manalaan vaatimaan Hadekselta tytön sielua takaisin. Hades opastaa Herkuleksen Kuolemanvirralle, jossa vangitut sielut virtaavat ja Megin sielu on niiden joukossa. Herkules tarjoaa vaihtokauppaa Hadekselle Megin sielusta ja sukeltaa hakemaan tytön sielua, mutta hän itse on aikeessa kuolla surkastuessaan koko ajan vaan enemmän. Mutta onneksi Herkuleksen uhraus on niin suuri, että hänestä lopulta tulee Jumala eikä siksi kuolekkaan ja näin on pelastanut rakkaansa sielun.
Olkoon muut mitä mieltä tahansa, mutta tämä uhraus on ehdottomasti verratavissa Mufasaan. Herkules uhraa sekä oman henkensä, että tavoitteensa tulla Jumalaksi pelastaakseen oman rakkaansa ja kaiken tuon jälkeen hän selviääkin hengissä ja muuttuu Jumalaksi, mikä on kyllä majesteettisinta ikinä. Ajatella, että uhraa henkensä ja sen myötä onnistuu elämän tavoitteessaan. Siis kuinka mahtavaa se voisi ollakaan?! Herkuleksen uhraus tulee nyt ja aina olemaan minun listoillani ykkösenä.

Kiitos kun jaksoitte lukea listaukseni loppuun asti. Kertokaa mitä mieltä olette näistä uhrauksista ja mikä on oma suosikkinne.
Eipä muuta kuin että näkemiin ja nähdään taas seuraavassa postauksessa, kunhan sellainen joskus tulee.

2 kommenttia:

 1. Mun suosikkeja Disney-hahmojen tekemistä uhrauksista on Frozenissa se, kun Anna uhrautui Elsan puolesta, vaikka oli itse tekemässä kuolemaa, Mulanin uhrautuminen isänsä puolesta, Belle ottaa isänsä paikan Hirviön vankina ja Pieni merenneito 2 elokuvasta se, kun Melody haki Tritonin atraimen pois Morganalta. Pakko vielä mainita Leijonakaartista se, kun Ono pelasti Bungan tulivuoresta. On mulla varmaan muitakin suosikkeja Disney-hahmojen tekemistä uhrauksista, mutta nuo tuli mulla ekana mieleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai juu Annan uhrauksen unohdin tyystin, hyvä kun mainitsit sen.
   On joo nuokin suuria uhrauksia ja uhkarohkeita tekoja. Jos olisin lisännyt kunniakaininnat niin nuo ois varmaan ollut myös mukana listalla.

   Poista