keskiviikko 22. heinäkuuta 2020

Lilo & Stitch Elokuva Arvostelu

HUOM! Arvostelun alussa juoni on kerrottuna lyhyesti kurvisoituna. Eli jos et halua spoilereita, mene suoraan "normaaliin" tekstiin.


Lilo & Stitch - Wikipedia

                                                    

Kaukana ulko-avaruudessa toisessa galaxissa on meneillään oikeudenkäynti, jossa kuulustellaan tiedemies Jumba Jookibaa, joka on syyllistynyt laittomien geneettisten kokeiden luomisesta. Hänen viimeisin teoksensa koe-626, jonka elämäntarkoitus on tuhota suurkaupunkeja, pidetään häiriintyneen turmeltamana ja tuomitaan karkoitettavaksi autiolle asteroidille. Jumba puolestaan tuomitaan elin-ikäiseen tuomioon elämällä leikittelystä. Stitch kuitenkin onnistuu pakenemaan vankikuljetusaluksesta ja hänen varastama poliisisukkula haaksirikkoutuu saarelle nimellä Havaiji. Galaktinen federaatio lähettää Jumban koekappaleen perään, luvaten vapauttaa tiedemiehen jos hän saisi koekappaleen palautettua Galaktiselle liitolle. Samalla maan asiantuntija Pleakley passitetaan pitämään Jumbaa silmällä.

Samaan aikaan Havaijilla, Lilo Pelekai on myöhästynyt tanssitunnilta, koska hänen piti ruokkia Pusse-kala, koska Pusse kuulemma määrää säät. Hän joutuu vielä jopa tappeluun Mertle nimisen luokkatoverinsa kanssa, tämän sanottua Liloa oudoksi.
Kaiken lisäksi sosiaalityöntekijä Kobra Bubbles, jonka tehtävä on varmistaa, että Lilolla on mukavat oltavat isosiskonsa Nanin luona, saapuu tarkistamaan Nanin ja Lilon kodin, todeten ettei pikkulapsella ole kovin turvalliset olosuhteet. Asiaa ei myöskään auta Lilon harrastama voodoo ja keksityt jutut Nanin tavoista kasvattaa Liloa. Kobra antaa Nanille kolme päivää aikaa muuttaa asiat, minkä jälkeen Nanille ja Lilolle syntyy riita.
He kuitenkin sopivat riitansa ja Nani saa kuulla, että Lilo toivoo itselleen kaveria, tajuten samalla Lilon olevan yksinäinen.
Samalla koe 626:n avaruusalus oli juuri sinä hetkenä saapunut Maahan ja hetken pähkäiltyään ajotiellä, koekappale jää rekan alle ja hänet toimitetaan koirakotiin.

Seuraavana aamuna Lilo ja Nani olivat tulleet hakemaan Lilolle koiranpentua kaveriksi. Ja koska koe 626 ei pysty pakenemaan koirakodista, koska Jumba ja Pleakley vaanivat häntä ulkosalla, hän tekeytyy koiraksi, jotta voisi käyttää Liloa kilpenä ettei Jumba voi ampua häntä.
Lilo antaa koiralleen nimeksi Stitch ja yrittää kouluttaa uutta koiraansa, mutta Stitch osoittautuu melkoiseksi riiviöksi ja Nani saa lopulta potkut töistään hänen takiaan.

Samalla kun Nani yrittää saada itselleen työpaikkaa, Lilo yrittää opettaa Stitchiä mallikansalaiseksi käyttäen ihailemaansa Elvistä esimerkkinä.
Kaikki menee kuitenkin ihan vinksinvonksin ja sekä Nani että Lilo ovat aivan epätoivoisia. Nanin hyvä ystävä David tulee kuitenkin piristämään heitä viemällä heidät surffaamaan aalloilla. Jumba ja Pleakley tekevät kuitenkin yllätyshyökkäyksen ja sekä Stitch että Lilo ovat vähällä hukkua.
Heidän harmikseen sosilaalityöntekijä oli nähnyt kaiken ja sanoo hakevansa Lilon seuraavana aamuna. Sinä iltana Nani ja Lilo viettävät surumielisen illan yhdessä. Samalla Stitch tuntee syylisyyttä Pelekaitten tilanteeseen ja lähtee samana yönä pois.

Aamulla Jumba löytää masentuneen Stitchin ja, kun Stitch saa tietää ettei hänellä ole perhettä, hän karkaa Jumban luota takaisin Pelekaitten talolle, jossa alkaa hurja taistelu, kun Jumba haluaa napata Stitchin. Samalla Jumba näyttäytyy Lilolle, koska hän ja Pleakley olivat saaneet potkut, koska he eivät ole saaneet Stitchiä kiinni ajoissa. 
Taistelun aikana Lilon talo räjähtää ja Nanin tultua lopulta paikalle, Kobra on aikeessa viedä Lilon pois, mutta tämä karkaa ja saa selville totuuden Stitchistä. Mutta samalla kapteeni Gantu, joka oli lähetetty hakemaan Stitchiä Maasta, vangitsee Stitchin ja Lilonkin. Stitch onnistuu pakenemaan ja lopulta liittoutuu Nanin, Jumban ja Pleakleyn kanssa pelastustoimenpiteisiin.

Kovan takaa-ajon jälkeen Stitch meinataan viedä pois Maasta, mutta kun rouva Puheenjohtaja saa tietää Lilon ostaneen Stitchin laillisesti, Stitch saa jäädä Maapallolle uuden perheensä luo ja samalla Jumba ja Pleakley karkoitetaan Maahan. Loppujen lopuksi Lilo saa jäädä Nanin luokse ja he saavat jopa itselleen uuden, erikoisen perheen, johon kuuluu Lilon ja Nanin lisäksi kaksi avaruusolentoa, Jumba ja Pleakley ja tietysti lemmikki "koira" Stitch.


Lilo ja Stitch on ehdottomasti yksi parhaimpia Disney-leffoja ikinä ja samalla eniten tunteita herättävä.
Elokuva kertoo kahden hylätyn sielun yhdistämisestä ja perheestä. Jos teille tuli joskus postauksiani luettua selville, että mä rakastan perhetarinoita, mikä on yksi syy miksi edelleen rakastan tätä elokuvaa koko sydämmestäni.
Rinki tinki tinki-kanavaa lainatakseni, Lilo ja Stitch on melko melankollinen elokuva. Lilolla ja Nanilla ei mene elokuvan alussa hyvin ja kaikki saattaa tuntua aluksi melko haikeelle ja epätoivoiselle. Niimpä onkin enemmänkin syytä iloita elokuvan lopussa ja katsojallekkin voi tirahtaa ilonkyynnel ekaa kertaa leffaa katellessa.
Elokuvalle saa toisinaan myös nauraa paikoitellen, eikä juuri kenelläkään pitäisi tulla elokuvaa katellessa tylsää. Kokonaisuudessaan leffa on todella monipuolinen ja täynnä sekä iloa, että surua.

Stitch Hugs Lilo

Stitch on minusta parhain Disney-hahmo ikinä, sillä hänen kehitystään on mukavaa seurata. Aluksi Stitch on koe 626, joka on alunperin luotu vain pahoihin tekoihin. Stitchillä ei siis ole alussa edes nimeä ja hänen ainoa elämäntarkoitus on tuhota ja hän on siten häijy ja ilkeä. Kuitenkin Havaijille päästyään Stitch turhautuu kun pienellä saarella ei ole yhtään suurkaupunkia ja hänellä ei ole juuri mitään tuhottavaa, mistä hän masentuu. Sen myötä Stitch alkaa tajuamaan oikean ja väärän eroja ja hän alkaa koko ajan enemmän inhimillistyä. Hän alkaa myös luulemaan ettei hän kuulu mihinkään ja alkaa tuntea iloa, surua ja rakkautta. Elokuvan lopussa Stitch jopa unohtaa lähes kokonaan tuhoamishalunsa ja tietää minne hän kuuluu.
Toinen hyljeksinnän tuntema hahmo on ehdottomasti Lilo Pelekai. Lilo on jo leffan alkuajoilta yksinäinen ja kiusattu. Hänen vanhempansa kuolivat auto-onnettomuudessa ja hänen entiset kaverinsa pitävät häntä outona ja välttelevät häntä. Lilo on myös erillaisempi muihin lapsiin verrattuna siten, että hän pitää voodoosta ja Elviksestä ja hänellä on myös vahvat mielipiteet.
Adoptoituaan Stitchin hän kiintyy tähän heti ja jopa puolustaa tätä niiltä ketkä inhoavat Stitchiä.
Voisin sanoa tässä vaiheessa, että lapsena osasin aikalailla samaistua Liloon ja näin isona tajuan miksi. Itsekkin olin lapsena erillainen ja minullakaan ei ole oikein ollut kavereita. Minäkin tykkäsin myös eri jutuista kun muut, joista maininnan arvoiset ovat jotkut lastenohjelmat ja se, että olin itsekkin aika vahva luonteinen aspergerini takia. Mulla on jotenkin aavistus, että Lilollakin taitaa olla minun tapaan aspergerin kaltainen vika, mutta voi olla, että olen väärässä.

Lilossa ja Stitchissä on monia hyviä sivuhahmoja, joista tosin muutama on maininnan arvoinen.
Nani Pelekai on Lilon isosisko ja nykyinen huoltaja. Nani on minusta yksi ihailtavimpia naishahmoja Disney historiassa. Hän tekee kaikkensa, että saisi pidettyä huolta rasavillistä siskostaan ja löytääkseen uuden työpaikan. Kasvatus ei kuitenkaan ole ihan helppoa, koska tunnetusti monella sisaruksilla tulee joskus erimielisyyttä, joista onneksi selvitään aina. Nanin suurin pelko on menettää ainoa perheen jäsenensä ja sen vuoksi hän kuluttaa kaiken vapaa-aikansa töissä ja ja Lilon vahtimisessa, eikä hän ehdi edes treffeille ystävänsä Davidin kanssa, joka on ihastunut häneen, vaikka Nani tuntuu jälkikäteen välittävän Davidista. Olin muuten muksuna yksi niistä faneista, jotka aluksi luulivat Nania Lilon äidiksi trailerin perusteella, mutta saivat kokea yllätyksen kun näkivät elokuvan ekaa kertaa. Ja olin myös hiukan ihastunut Naniin joskus muinoin.
Davidista puheenollen, hän on Nanin tavoin yksi ihailtavimpia hahmoja. David tekee parhaansa auttaakseen ystäväänsä ja on lähes aina paikalla kun hänen apuaan kaivataan. David on myös yllättävän kärsivällinen Nanin kanssa. Hän osaa antaa Nanille aikaa suostua treffeille ja ymmärtää jos tämä ei ole vielä valmis velvollisuuksiensa takia. David on myös aika hyvä tulitanssija ja surffailija ja hän on muutenkin hyvin sporttinen kaveri, vaikkakin vähän kömpelö.
Jumba ja Pleakley ovat minusta yksi parhaimpia parivaljakoista Disney leffoissa.
Jumba on ilkeä tiedemies ja Stitchin luoja. Vaikka hän uskottelee olevansa ilkeä nero ja haluaa aiheuttaa kaaosta, hän on sisimmiltään hyväsydämminen ja hiukan hömelö avaruusolento.
Pleakley on Galaktisen-liiton Maan asiantuntija ja on todella kiinnostunut Maan asukkaiden tavoista. Hänellä on myös aikamoinen taipumus pukeutua naiseksi, vaikka onkin miespuolinen, minkä jotkut ihmiset on ottanut puheenaiheekseen, mutta minua se ei ole koskaan haitannut.
Elokuvassa ei niinkään ole pahista. Stitch tosin luokitellaan aluksi pahana, kuten myös Jumba ja Gantu, mutta jokaisessa heissä piilee hyvät puolensa. Oikeastaan kaikilla Lilo & Stitch hahmoilla on omat hyvät puolensa, joten kerrankin voisin sanoa elokuvaa varsin realistiseksi siinä mielessä ettei maailmassa olla niin mustavalkoisia hyvän ja pahan suhteen.

(Seuraava teksti tulee olemaan lyhenne Rinki tinki tinki sivun taustatiedoista, koska en halua ihan täysin kopioida toisen tekstiä. Jos teitä kiinnostaa, niin käykää tsekkaamassa Rinki tinki tinkin oma arvostelu kyseisestä elokuvasta)

Elokuvaa oli alunperin tarkoitus tehdä pienellä budjetilla joskus 1980-luvun tiennoilla, koska kaksi edeltävää elokuvaa oli menestyneet huonosti.
1985-luvulla Stitch yritettiin tuoda esille lastenkirjallisuudessa, mikä tosin ei menestynyt tuohon aikaan,
Tarinan piti perustua alunperin Kansasiin, mutta tapahtumaaikaksi muutettiin lopulta Havaijin-saaret, mikä tekee Lilosta ja Stitchistä ekan Havaijille perustuvan Disney-elokuvan. Animaatiotiimi teki retken Havaijiin saadakseen inspiraation elokuvaan. Samalla he oppivat ohanan merkityksen ja he päättivät ottaa sen elokuvan teemaksi.
Alunperin Stitchin piti olla intergalaktinen agentti ja Jumban hänen entinen liittolainen, jonka Galaktinen federaatio olisi lähettänyt hänen peräänsä. Jumba kuitenkin muutettiin Stitchin luojaksi ja agentti idea hylättiin.
Lilo ja Stitch sai ensi-iltansa vuonna 2002 ja siitä tuli suuri hitti ja pääsi jopa Oscari-ehdokkaaksi. Elokuva on Suomessa klassikko numero 41, mutta jenkeissä se on numero 42.

Koska Lilo on Elvis-fani, niin se on selvää, että elokuvassa soi Elviksen biisejä. Taustamusana kuullaan juurikin Elviksen laulamat Stuck on You, Suspicious Minds, Heartbreak Hotels, Devil in Disguise ja Hound Dog.
Elokuvan lopussa kuullaan Wynonan laulama version Elviksen biisistä Burning Love.
Voisin sanoa, että nämä biisit on kuin hunajaa korvilleni ja sopivat tosi hyvin Havaijin teemaan. Etenkin Devil in Disguisea ja Burning Lovea tulee kuunneltua paikoitellen huvikseen, kuna haluaa fiilistellä kesää tai lomaa.
Elokuvaa varten on myös tehty kaksi omaa säveltä. Ensimmäinen niistä on He Mele No Lilo, joka soitetaan elokuvan tunnarina, kun katsojalle esitellään ekaa kertaa Havaijin ranta. Toinen kappale on oma suosikkini, Hawaiian Roller Coaster Ride, joka soitetaan Lilon, Stitchin, Nanin ja Davidin surffailessa keskenään. Kummassakin kappaleessa lauletaan sekä havaijiksi, että englanniksi. Leffassa ei kuitenkaan ole yhtään suomeksi laulettua biisiä, mutta ei se tässä ainakaan haittaa. Kappaleet ovat täydellisiä ihan alkuperäiskielellään.


Lilo & Stitch menestyi niin kovasti, että siitä tehtiin kolme jatko-osaa ja jopa televisiosarja. toinen elokuva Stitch! Avaruuskoe 626 toimii niin sanotusti progolina televisiosarjalle, ja animaatiosarjassa jahdataan muita koekappaleita, joita on 625 (aika överi määrä minusta). Lilo & Stitch 2 taas perustuu aikaan ennen sarjaa ja siinä Stitchistä meinaa tulla taas tuhma. Ja kolmas elokuva, Leroy ja Stitch toimii lopetuksena Lilo & Stitch sarjalle.
Olennähnyt kaikki nuo kolme leffaa ja suurimman osan animaatiosarjan jaksoista. Jos oma suoskkini pitäisi valita joukosta, niin se olisi varmaan eka ja alkuperäinen klassikko. Jatko-osissa ei ole mitään vikaa, vaikkei ne alkuperäistä voita. Nekin on tosin tehty aika hyvin jatko-osiksi.
Stitch on esiintynyt myös kahdessa spin-off sarjassa. Japanissa tehtiin anime nimellä Stitch! jossa Stitch, Jumba ja Pleakley joutuvat Japaniin ja tapaavat Yuna tytön.
Kiinassa taas tehtiin Stitch & Ai niminen sarja, jota ikävä kyllä en ole vielä katellut.
Ai niin, sain myös kuulla, että Lilosta ja Stitchistä tehdään live-action, jonka päivämäärä ei ole vielä varma. (ihmettelen vaan miksi mennä ennestään hyvästä leffasta tekemään live-action remake)

Kokonaisuudessa Lilo & Stitch on todella sydäntälämmittävä elokuva ja ehdottomasti katsomisen arvoinen.
Suosittelen tätä elokuvaa kaikille Disney-leffojen ja perhetarinoiden ystäville. Ja jos keräilette lastenleffoja, kannattaa hommata tämä ehdottomasti kokoelmiinne. En toki tahdo tyrkyttää, mutta suosittelen kuitenkin. Ja kun kerran rakastuu tähän leffaan, olette ikuisesti Lilo & Stitch faneja^^. Arvosanaksi antaisin leffalle 10/10 pistettä. Täydellinen leffa ja yksi parhaimpia Disney klassikoita ikinä.

Eipä siinä kai muuta kuin, että kiitos lukemisesta ja palataan asiaan josksus toiste uuden postauksen merkeissä.^^

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti